Loslaten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

We hebben het er maar druk mee. Met groeien, ontwikkelen, bijdragen en presteren. Voordat de ene mijlpaal behaald is, hebben we de volgende alweer in onze gedachten. En als we het zelf niet doen, dan wordt het wel voor ons gedaan. Het lijkt wel of niets meer goed genoeg is. Het kan altijd beter. De honger naar meer is groot.

Dagelijks spreek ik met ambitieuze ondernemers en professionals. Deze zogenaamde ‘decision makers‘ dragen een flinke last op hun schouders. Hun verantwoordelijkheid is groot. Inmiddels zijn ze op het punt gekomen dat ze bepaalde taken en bevoegdheden, waar ze zelf niet zo goed in zijn of gewoon een broertje dood aan hebben, maar al te graag aan anderen overlaten. Ze delegeren wat af! En ja… dat is al een kunst op zich.

Je zou ze de kost moeten geven: de allesweters en alleskunners die denken dat ze onmisbaar zijn.

Als je wilt groeien en ontwikkelen, als mens en als succesvol ondernemer, dan moet je leren loslaten. Maar ja, betekent dat nu eigenlijk? Loslaten. En hoe doe je dat dan?

Loslaten betekent niet dat je van de een op het andere moment de boel de boel laat, Je kop in het zand steekt en doet alsof ‘het’ er niet meer is. Om echt los-te-laten is er meer nodig dan dat. Daar komt een flinke dosis lef en moed bij kijken. Zelfbewustzijn en zelfreflectie.

Loslaten betekent dat je de krachtige keuze maakt om je niet meer te laten beheersen door jouw gedachten, gevoelens en emoties. Het is de kunst om een stapje opzij te doen, kritisch naar jezelf te kijken en het volgende te constateren:

‘Ik ben niet mijn gedachten, gevoelens en emoties. Ik hèb ze!’

Zie je dat?

Vanaf dat moment valt er een last van je schouders. Uitdagingen, energieslurpende mensen, negatieve, onzekere gedachten, gevoelens en emoties… Het mag er allemaal zijn.

Het grote verschil is dat ze niet meer als een molensteen om je nek hangen.

Alles wat je wegstopt, wegmoffelt en niet meer onder ogen wilt zien, komt vroeg of laat als een boomerang weer terug. Recht in je gezicht! Dit is zo’n ongeschreven universele wet, waar je met de beste wil van de wereld niet onderuit komt!

Loslaten betekent dat je lef en moed hebt om alles onder ogen te durven zien en te erkennen wat het leven voor jouw in petto heeft. En ja, dat is niet altijd even leuk en gemakkelijk. Blijkbaar zijn dat de lessen die we moeten leren om volwassen, sterk en wijs te worden.

Het grote verschil is dat JIJ bepaalt HOE je ermee omgaat.

Ieder mens heeft de vrijheid om te kiezen. Wie je ook bent. Waar je ook staat. Wat er ook gebeurt. Jij heb de de vrijheid om te kiezen hoe je met uitdagingen, mensen, gedachten, gevoelens en emoties omgaat. Het zijn de gratis cadeautjes waar je niet om gevraagd hebt. Neem je ze aan? Of niet.

Kijk ernaar. Glimlach. Denk goed na en maak een keuze…

Beheers jij de kracht van het loslaten?