De zin en onzin van Zelfbewustzijn

Datum: 30 juni 2021

Linda Lex is een ambitieuze zakenvrouw, ervaren topondernemer en businesscoach. Zij is dé expert op het gebied high end ondernemen vanuit Inline Leadership.

De zin en onzin van Zelfbewustzijn

Je ziet ze steeds vaker voorbij komen… Vragen als: ‘Wie ben ik? Wie wil ik zijn?’

Je ziet ze zelfs op dit zakelijk platvorm verschijnen. Het online platvorm waar jij je op dit moment bevindt. We surfen met z’n allen wat af in de Cloud, naarstig op zoek naar de juiste golven van geluk. Is het een eindeloze zoektocht naar vrijheid, (h)erkenning, voldoening, zingeving en succes? Is het zweverig gezwets? Of is het zo gek nog niet?

Om een voldaan antwoord te krijgen op de vraag ‘Wie wil ik zijn?’, is het zinvol om eerst te weten wie je bent. Dat is zo logisch als wat. Laat dat even duidelijk zijn voor de rationele, pragmatische denkers onder ons.

Voorbeeld:
Voor het bepalen van de juiste route van A naar B(eter) heeft het navigatiesysteem in jouw auto twee dingen nodig.

1. Het punt van vertrek
2. De eindbestemming

Zonder deze twee keiharde gegevens is het onmogelijk, ja zelfs voor het meest fantastichse geavanceerde navigatiesysteem ever.. , om de juiste route voor je uit te stippelen. Sterker nog, zonder deze gegevens is het onmogelijk om op het punt te komen waar jij wilt zijn.

Waar of niet?
Dit principe geldt ook voor jouw groei in persoonlijke ontwikkeling en zakelijk succes. Als je niet weet wie je bent, wat je gevormd heeft en waar je nu staat, is het onmogelijk om als persoon te groeien en jezelf te ontwikkelen om te worden wie jij wilt zijn.

Laat staan dat het mogelijk zou zijn om jouw doel succesvol te bereiken en anderen – mensen die je heel hard nodig hebt om te komen waar jij wilt zijn – daarin te betrekken, te enthousiasmeren en mee te nemen. Dat gaat gewoonweg niet.

Klinkt dit als zweverig gezwets in jouw oren? Of zit hier een kern van waarheid in? Een waarheid die je misschien liever niet onder ogen komt? Omdat het zo ongrijpbaar en onmeetbaar is.

Jouw huidige Status Quo – de mate waarin je op dit moment geluk, vrijheid, voldoening, zingeving en succes in je leven ervaart – is het resultaat van de keuzes die jij tot nu toe gemaakt hebt.

Laten we het even concreet, helder en meetbaar maken:

Als je jouw status quo een cijfer tussen nul en tien zou mogen geven. Welk cijfer zou dat dan zijn?

Ieder cijfer onder de tien laat zien dat er nog winst te behalen is. Dat er nog ruimte is voor groei en ontwikkeling.

Wat zou het voor jezelf, je omgeving en jouw bedrijf / jouw zakelijk succes betekenen als je die groei en ontwikkeling zou realiseren? Hoe zou dat zijn? Hoe zou dat voelen? Hoe zou dat eruit zien? Welke impact zou dat maken op jouw Status Quo?

Best interessant om dit eens nader te onderzoeken… toch?

Eigenlijk zou het best bijzonder zijn als je dit niet interessant of belangrijk zou vinden. Want dit toch waar het uiteindelijk allemaal om draait in het leven?

Waar maak je je anders iedere dag zo druk om?
Wat zijn al die connecties, KPI’s, targets, scaling ups, technologische ontwikkelingen en innovaties dan waard? Circulair & Global thinking.

Geef het beestje maar naampje.. Het klinkt allemaal heel erg hip en tof. Maatschappelijk verantwoord, goed bedoeld en belangrijk. Dat is het ook. Maar het is allemaal geen donder waard als je niet weet wie je bent, wie je wilt zijn en wat jij wilt en kunt bijdragen om het verschil te maken voor jezelf en voor een ander.

Iedere verandering. Groot en klein. Begint bij jezelf. Diep van binnen.
De zin en onzin van Zelfbewustzijn. Zweverig gezwets of niet?
De keuze is aan jou.

ANDERE BLOG’s

Eindbazen en troonopvolgers

Eindbazen en troonopvolgers

Naast het coachen van zelfstandig professionals in hun groei in persoonlijk meesterschap, leiderschap en het leren ondernemen (jazeker, ondernemen is een vak apart) werk ik graag met bevlogen MKB ondernemers. Eindbazen die in afzienbare tijd vanuit het niets met veel...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen