Beren op de weg. Je bent ze onderweg vast wel eens tegengekomen. Grote beren. Kleine beren. We kennen ze allemaal. Naarmate wij als mens en als ondernemer groeien en ontwikkelen komen er steeds weer nieuwe en andere beren op ons pad. Angsten, twijfels, belemmerende gedachten en andere externe factoren die ons tegenhouden en vertragen.

Als jij meer grip, sturing en vooruitgang wilt hebben in jouw leven en business is het goed om jezelf de volgende vraag te stellen:

 • Laat ik mij leiden door angst?

Òf…

 • Laat ik mij leiden door vertrouwen?

Met veel enthousiasme, bevlogenheid en energie ben je aan jouw avontuur begonnen. Je had een geweldig idee. Niets of niemand kon je tegenhouden om jouw droom, jouw nieuwe werkelijkheid, te realiseren.

Dat was toen. Toen je begon.Vastberaden en vol zelfvertrouwen lachte je de wereld tegemoet en was je ervan overtuigd dat het zou lukken. Niets of niemand kon je tegenhouden om te gaan doen wat jij te doen had!

En nu? Hoe is het nu? Hoe voel je je nu?

Vroeg of laat komen ze.. Jouw beren op de weg.

Heb je het gevoel dat je stilstaat? Dat je niet verder komt. Je wilt stappen maken. Je wilt vooruit. Maar op de een of andere manier lukt het niet. Er is iets dat je tegenhoudt…

Door welke beer laat jij je tegenhouden of vertragen?

Dikwijls laten we ons tegenhouden door angst en twijfel, belemmerende gedachten, gevoelens, hoge verwachtingen van de mensen om ons heen of bepaalde situaties.

Als je je bewust bent van jouw beren, dan kan je er iets mee doen. Durf jij jouw beren recht in de ogen aan te kijken? Te benoemen wat je ziet. Geef jouw beren een naam. Waar ben je bang voor?

Misschien herken je jouw angst wel in onderstaand rijtje:

 • Angst om te falen
 • Angst om niet goed genoeg te zijn
 • Angst voor verlies (zekerheid, veiligheid, gezondheid, relaties)
 • Angst voor afwijzing
 • Angst voor de meningen van anderen
 • Angst voor het onbekende…

Waar twijfel je aan? Wat moet je nog leren? Wat heb jij te ontwikkelen? Is het waar wat je denkt? Is het waar wat je voelt?

Benoem jouw beren, kijk ze aan en sla je armen om ze heen.

Grijp ze liefdevol bij de lurven (waar die ook mogen zitten..) en DOE er iets mee!

HOE dan?

Dat doe je met de Power-Tool!

 1. Erkennen
 2. Loslaten
 3. Besluiten
 4. Actie

Ik zal je een voorbeeld geven:

Erkennen. Tot voor kort vond ik het nog best spannend om online te gaan. Het geven van webinars, online trainingen, podcasts en vlogs.. Erg leuk allemaal. Maar het was niets voor mij. Ik vertelde mijzelf steeds weer opnieuw dat het niets voor mij was en dat ik te oud was voor al die snelle online ontwikkelingen. Ik schreef artikelen, columns, gaf live Masterclasses, had een online programma (ja, ja.. inclusief video’s…) als waardevolle aanvulling op het Jaarprogramma Visie op Resultaat.

Tot de Coronacrisis toesloeg en zo’n beetje heel werkend Nederland online ging. Mijn grote beer (Lees: de gedachte dat het niets voor mij was en ik te oud was om nog een online business op te zetten) heb ik aangekeken en ik heb er een moedig gesprek mee gevoerd.

Loslaten. Door het beestje bij zijn naam te noemen (= erkennen), van mijn schouders af te halen – zo’n grote beer weegt best zwaar! (=loslaten) – en op tafel te leggen. Wat kon er in het ergste geval gebeuren als ik een technische blooper zou maken? (De online techniek was ook echt zo’n ding wat mij tegenhield) Wat maakte het dat ik dacht dat ik te oud was? Was ik soms bang om afgewezen te worden? Ik hoorde mijn omgeving alweer fluisteren: ‘Kijk haar nou eens! Wie denkt ze wel niet dat ze is?’

Besluiten. Ik heb al mijn angsten, gedachten en twijfels over mijn online business aangekeken, liefdevol omarmd en naast mij neergelegd. Daarna heb ik besloten om er helemaal voor te gaan. Dat betekent dat ik de juiste mensen om mij heen heb verzameld. Mensen die verder zijn dan ik, met de juiste expertise. Jongelui dit super handig zijn met de techniek en oude lui die ervaring hebben. En ik heb gekeken naar wat ik al heb. En jeetje.. dat was best veel!

Ik ga ervoor! En jij? 

Wat houdt je nu nog tegen om te gaan doen wat jij te doen hebt?