Succesvolle ondernemers zijn vaak goede leiders. Je herkent ze aan hun gedrag. Het zijn mensen met een duidelijke missie en visie.  Ze zijn in staat om krachtige keuzes te maken, super gefocust op hun doel af te gaan en deze op een effectieve manier te realiseren. Zijn het geboren leiders? Hebben zij dit van nature meegekregen? Of is het mogelijk om persoonlijk leiderschap jezelf eigen maken? Kan je het leren?  

 

 ‘I am a f…… pleaser!’

Jaren geleden schreef ik in een van mijn persoonlijke blogs: “I am a f…… pleaser!” Ik kon het wel uitschreeuwen. Uit pure frustratie. Ik voelde mij onbegrepen. Niet gezien. Niet gewaardeerd. Ik wilde het altijd iedereen naar zijn zin maken en kreeg er weinig voor terug. Dag in, dag uit, streefde ik ernaar om de perfecte partner, moeder, dochter, schoondochter en gastvrouw te zijn. Ik baalde ervan en diep in mijn hart had ik medelijden met mijzelf. Hoe had ik het zover kunnen laten komen? Wat was er in de loop der jaren met mijn eigenwaarde gebeurd? Waar waren mijn grootse dromen en ambities van weleer gebleven?

 

Kleurloze Kameleon

Ik was net een kameleon. Een blik was voldoende om mijn gedrag razendsnel aan te passen aan dat van anderen. Het leek wel alsof ik gedachten kon lezen. Mijn betrokkenheid en inlevingsvermogen waren groot. Voordat iemand zijn wensen en verlangens had uitgesproken, had ik ze al vervuld. Jarenlang leefde ik in de illusie dat ik in de toekomst kon kijken. De glazen bol van de pleaser die alles feilloos invulde voor anderen. Ik had het er maar druk mee…

Het resultaat was dat ik geen krachtige keuzes meer voor mijzelf maakte. Ik werd geleefd. Door mensen, situaties en de waan van de dag. Ik werd een kleurloze kameleon die als een kip zonder kop achter de feiten aan rende.

 

“Vaarwel lieve kleine Lou’ tje! Welkom krachtige leider in mij!”

Het werd de hoogste tijd om echt kleur te bekennen en afscheid te nemen van Kleine Lou’tje. De pleaser in mij. Zij had me gedurende de eerste veertig jaar van mijn leven tot een bepaald punt gebracht, waar ik haar nog steeds dankbaar voor ben. Voor mijn rol als dochter, moeder en gastvrouw heeft ze heel veel betekend en bijgedragen. Ze was lief, zorgzaam, vriendelijk, gastvrij en altijd strevend naar perfectie.

Voor de overige rollen in mijn leven diende haar gedrag mij niet meer. Sterker nog, ze zat mij steeds meer in de weg. Ik heb mijn lessen geleerd. Met vallen en opstaan. Lou’tje, de vriendelijke Ja-knikker, wilde harmonieus en aardig gevonden worden.  Dat werkte totaal niet voor mijn functie van leidinggevende. Mijn team had een leider nodig met een duidelijke visie en strategie. Iemand die exact wist wat haar taken, bevoegdheden en  verantwoordelijkheden waren.

Privé had ik mezelf te afhankelijk en meegaand opgesteld. Ik was niet gelukkig met de situatie en de manier waarop ik het leven stond. Ik verlangde naar een vrij, onafhankelijk, gelukkig en succesvol leven.

 

De moeilijkste persoon om te managen. Dat ben jezelf.

Ik ben de strijd met mijn oude Ego aan gegaan. Oh.. wat was het lastig om haar vaarwel te zeggen. Telkens weer kwam mijn oude gedrag tevoorschijn. Ingeslepen, aangeleerde gedragspatronen laten zich niet zomaar op de achterbank zetten. In het heetst van de strijd duiken ze ineens weer op. Vanuit het niets. Een diepgewortelde overlevingsdrang en angst voor verandering. Voor het onbekende. Ver buiten je comfortzone. Daar waar het veilig is.

De afgelopen jaren heb ik stevige stappen gemaakt in mijn persoonlijke ontwikkeling en mijzelf keer op keer overwonnen. Ik ben sterker geworden door het volgen van bewustwordingsprogramma’s, coach- en leiderschapstrainingen en ik heb mij laten coachen door top businesscoaches. Ieder mens is van nature pro-actief en in staat om opnieuw richting te geven aan zijn/haar leven. Het is niet gemakkelijk, maar dubbel en dwars waard! Als je die strijd hebt gestreden, dan stellen de overwinningen op je omgeving eigenlijk niet veel meer voor en lach je de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

 

Persoonlijk Leiderschap kan je leren!

In tegenstelling tot dieren zijn wij in staat om na te denken over ons eigen denkproces. Ons uniek menselijk vermogen tot zelfbewustzijn maakt dat wij kunnen leren van onze ervaringen en van die van anderen. Hierdoor kunnen wij oude gedragspatronen, aangeleerde manieren van denken en doen, doorbreken. Ons script voor de toekomst herschrijven.

Wil jij ook op een liefdevolle, respectvolle, maar vastberaden manier opnieuw richting geven aan jouw leven en business? Wij jij groeien in jouw leiderschap? Als mens en ondernemer?

Ik ga graag samen met jou de strijd aan met kleine Lou’tje, Maartje, Jantje of Keesje… om volop ruimte te creëren voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Voor jouw toekomst!